Związek między wrażliwością na insulinę a składem kwasów tłuszczowych fosfolipidów mięśni szkieletowych ad 5

Chociaż stężenie insuliny w surowicy na czczo nie było istotnie związane z wiekiem, płcią lub stosowaniem leków, te zmienne zostały również wprowadzone do modelu regresji z powodu ich doniesień o wpływie na wrażliwość na insulinę 27-29. Tabela pokazuje częściowe współczynniki korelacji dotyczące procentów obecnych kwasów tłuszczowych na stężenie insuliny w surowicy na czczo. Stwierdzono istotne (P <0,05) odwrotne zależności między skorygowanymi stężeniami insuliny w surowicy a odsetkiem C20: 4 n-6, C22: 4 n-6, C22: 5 n-6, C22: 5 n-3 i C20 -22 wielonienasycone kwasy tłuszczowe; wskaźnik nienasycenia; i stosunek C20: 4 do C20: 3. Relacje między procentami kwasów tłuszczowych a wskaźnikiem masy ciała zniknęły po tym, jak ten ostatni skorygowano pod kątem działania insuliny w surowicy. Stopniowy model regresji uwzględniający wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, stosowanie leków i zawartość mięśni C20: 4 n-6, C22: 4 n-6 i C22: 5 n-3 stanowiły 81 procent zmienność stężenia insuliny na czczo (wskaźnik masy ciała i kwasów tłuszczowych wynoszą odpowiednio 30% i 50%). Grupa 2
Indeks wrażliwości na insulinę uzyskany w badaniach glukozy-clamp był bardzo zróżnicowany u 13 zdrowych mężczyzn (średnia, 279 mg glukozy na metr kwadratowy na minutę, zakres od 117 do 519 [1,55 mmol glukozy na metr kwadratowy na minutę, zakres, 0,65 do 2,89]) i wykazywała silną odwrotną korelację ze stężeniem insuliny w surowicy na czczo (r = -0,69, p = 0,01). Wskaźnik masy ciała nie był istotnie skorelowany ze stężeniem insuliny na czczo (r = 0,52, P = 0,07) lub wrażliwością na insulinę (r = -0,20, P = 0,5).
Tabela 2. Tabela 2. Profil kwasów tłuszczowych we frakcji fosfolipidowej mięśnia szkieletowego i proste korelacje z stężeniem insuliny w surowicy na czczo i wrażliwością na insulinę u 13 normalnych mężczyzn. Skład kwasów tłuszczowych w fosfolipidach mięśniowych i proste korelacje ze stężeniem insuliny na czczo i insulino-wą pokazano w Tabeli 2. Pomimo tego, że analizowano inny mięsień, skład kwasów tłuszczowych mięśni tych mężczyzn był bardzo podobny. do grupy pacjentów w grupie 1. Podobnie jak w grupie 1, stężenie insuliny w surowicy na czczo było odwrotnie skorelowane z odsetkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych C20: 4 n-6 i C20-22 oraz ze stosunkiem C20: 4 do C20: 3.
Rysunek 3. Rysunek 3. Wskaźnik wrażliwości na insulinę w odniesieniu do procentu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych C20-22 (panel A) i stosunku C20: 4 do C20: 3 (panel B) w fosfolipidach mięśni szkieletowych u mężczyzn zdrowych. Wskaźnik wrażliwości na insulinę uzyskano z badań glukozy-klamry i wyrażono go w postaci liczby miligramów glukozy podawanej na metr kwadratowy na minutę. Przerywana linia regresji i raportowany współczynnik korelacji w panelu B odnoszą się do wartości dla 12 mężczyzn; wynik zewnętrzny dla człowieka został wykluczony (szczegóły w sekcji Wyniki). Aby przekonwertować wartości indeksu wrażliwości na insulinę na milimole na metr kwadratowy na minutę, należy pomnożyć przez 0,0056.
Wrażliwość na insulinę była dodatnio skorelowana z procentami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych C20: 4 n-6 i C20-22 (rysunek 3A) oraz ze wskaźnikiem nienasycenia (tabela 2)
[podobne: wirus bostoński wikipedia, choroba bostońska objawy, olx zakopane ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Związek między wrażliwością na insulinę a składem kwasów tłuszczowych fosfolipidów mięśni szkieletowych ad 5

  1. Mr. Peppermint pisze:

    nadciśnienie i cholestrol mozna opanować za pomocą taxivitalu

  2. Kickstart pisze:

    [..] Cytowany fragment: testosteron[…]

  3. Nadia pisze:

    I prosze nie zwalac winy na lekarzy

  4. Nikodem pisze:

    [..] Odniesienie w tekscie do hurtownia włosów naturalnych katowice[…]

  5. Oskar pisze:

    skarżę się od paru lat na bóle głowy

  6. Twitch pisze:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: blog o zdrowiu[…]

  7. Marbles pisze:

    może powodować powikłania, niezależnie od doświadczenia lekarza